top of page

VERENIGING

YOGASCHOLEN NEDERLAND

VERBONDEN & SAMEN STERK

Q&A HEROPENING

Mag ik ook hot yoga lessen aanbieden? En hoe?

In ons protocol gaan we niet in op alle verschillende vormen van Yogabeoefening omdat we uitgaan van de expertise van de studio eigenaar /ondernemer. Binnen de richtlijnen van ons protocol, en ook de RIVM richtlijnen zien wij geen reden hot yoga uit te sluiten. Mogelijk dienen aanvullende maatregelen genomen te worden op het gebied van Hygiëne en ventilatie. Wij adviseren bij de beoordeling van de mogelijkheden van Hot Yoga, naast ons protocol ook de geldende beperkingen op douchen in sportaccommodaties mee te nemen en de maatregelen in het protocol voor sauna’s te bestuderen.

 

Wat zijn de eisen voor goede ventilatie?

Het protocol laat aan de studio eigenaar /ondernemer over om zorg te dragen voor goede ventilatie van de ruimte. Er zijn vanuit overkoepelende organisaties voor binnensport geen technische vereisten opgesteld. Voornaamste is dat we zo goed mogelijk ventileren met buitenlucht en geen gebruik maken van ventilatoren voor verspreiding van binnenlucht. Het advies is om zoveel mogelijk met buitenlucht te ventileren en waar mogelijk ramen en deuren te openen tijdens en/of tussen de lessen door.


 

Welke persoonlijke informatie moet ik van mijn klanten vragen?

Het doel is dat je met de bezoekers in contact kunt komen. Dat betekent contactgegevens zoals mailadres en/of telefoonnummer.

 

Wat zijn de vragen van de triage? En moet ik die bij elk bezoek vragen?

 1. Had je een of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur? 

 • Hoesten

 • Verhoging of koorts

 • Benauwdheid

 • Reuk en/of smaakverlies

 • Verkoudheidsklachten

 1. Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts en/of benauwdheidsklachten?

 2. Heb je het nieuwe coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld in een lab?

 3. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?

 4. Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Indien een van de vragen met ja beantwoord wordt, is het niet mogelijk aan een les deel te nemen. Deze vragen moeten vooraf worden gesteld bij reservering en nogmaals bij aankomst in de studio.


 

Mogen we mantras zingen?

Volgens de informatie van het RIVM geeft het mogelijk een verhoogd risico op verspreiding van het nieuwe coronavirus als mensen met een groep gaan zingen. Dat wordt op dit moment nog onderzocht.  Ons advies is ook in dit geval goed na te denken wat je als yogaschool eigenaar/ondernemer als risico aanvaardbaar vindt.  

 

Hoever moeten de matten uit elkaar?

Uitgangspunt is: zolang de 1.5 meter tussen deelnemers kan worden gegarandeerd en studenten en docenten zich veilig voelen. Niet de afstand tussen matten, maar studenten is leidend. Uiteraard zijn de matten een handige afbakening en geven deze de beweegruimte aan. Bij de positionering van de matten zal o.a. de indeling van de ruimte een rol spelen.

 

Als een klant meldt dat hij corona heeft en bij een les was. Aan wie moet ik dit dan melden?

Melding wordt gedaan bij jouw Gemeentelijke Gezondheidsdienst (te vinden via www.ggd.nl

 

Mag ik water/thee aanbieden aan mijn studenten?

Officieel is het toegestaan. Wij raden dit echter af i.v.m. het verhoogde verspreidingsrisico doordat mensen gaan rondlopen of met teveel mensen in een ruimte staan en zo minder goed afstand kunnen houden.

 

Moeten studenten hun eigen mat/props/material meebrengen?

Wij adviseren dit om het risico van verspreiding zo laag mogelijk te houden. Indien studio-matten gebruikt worden dan moeten deze vooraf en na de les grondig gereinigd worden. Daarnaast is het advies om deelnemers een grote handdoek (of kussensloop) mee te laten nemen om over props heen te leggen als die van de studio gebruikt worden.

 

Mag ik aerial yoga aanbieden? En hoe kan ik de doeken schoon houden?

Er is geen restrictie of richtlijn op het geven van Aerial Yoga. Echter er moet rekening gehouden worden met overdracht via materiaal, hier is nog weinig informatie over bekend. Als er toch Aerial gegeven wordt, is het advies de doeken meerdere uren tussen de lessen uit te hangen, waarbij de doeken na reiniging met een alcohol spray goed kunnen ventileren.

 

Waar en wanneer kan ik het nieuwe steunpakket aanvragen?

Eind juni opent de Tegemoetkoming Vaste Lasten, voor meer informatie, kijk op: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/tegemoetkoming-vaste-lasten-tvl-vervolg-op-togs https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tvl

Op de site van de RVO is ook informatie te vinden over andere regelingen uit het steunpakket. 

Voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) neem je contact op met je woongemeente.

 

Met hoeveel deelnemers mag ik buiten lessen geven?

Zolang de 1.5 meter wordt aangehouden is er geen landelijke limiet onder de 30. Maar per gemeente kunnen bepalingen en richtlijnen verschillen.

 

Ik verkoop ook eten en snacks? Mag dat vanaf 1 juli weer?

Als dit vanuit een winkel is dienen de richtlijnen van de detailhandel te worden gevolgd. Anders de richtlijnen die voor Horeca gelden.

 

Hoeveel tijd moet er tussen de lessen zitten? Wat betekent voldoende tijd?

De bepalende factoren voor de tijd tussen de lessen zijn:

 • De tijd die nodig is om de ruimte goed te ventileren en schoon te maken

 • De tijd die nodig is om de mensen naar buiten en naar binnen te laten zonder dat ze elkaar kruisen en binnen 1.5 meter komen.

25 JUNI 2020

Sluit je aan!

De belangen van jouw yogastudio ook goed behartigt?

bottom of page